قرار ترک تعقیب یک قرار قضایی است که به درخواست شاکی در پرونده های کیفری صادر میشود.
درواقع قرار ترک تعقیب در مرحله تحقیقات اولیه در خصوص جرم ارتکابی و قبل از مجرم شناخته شدن متهم توسط دادستان صادر می شود.
که در ادامه بیشتر به بررسی قرار ترک تعقیب و شرایط صدور این قرار می پردازیم.
قرار ترک تعقیب
قانونگذار در قانون آیین دادرسی کیفری در تعریف قرار ترک تعقیب مقرر کرده است که:
√ در جرائم قابل گذشت، شاکی میتواند تا قبل از صدور کیفرخواست درخواست ترک تعقیب کند.
در این صورت، دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یک بار تا یک سال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.
√ همانطور که اشاره شد صدور قرار ترک تعقیب تنها در مرحله تحقیقات مقدماتی و پیش از احراز مجرمیت متهم امکان پذیر است.
به این معنا که شاکی به هر دلیلی از ادامه روند پیگیری جرم و تعقیب متهم پرونده صرف نظر می کند و با تقاضای صدور قرار ترک تعقیب و با احراز وجود شرایط، این قرار توسط دادستان صادر می شود.
باید در نظر داشت که شاکی تنها می تواند در بازه زمانی یک سال از تاریخ صدور قرار و فقط یک بار درخواست تعقیب مجدد متهم را داشته باشد.
شرایط صدور قرار ترک تعقیب
صدور قرار ترک تعقیب مطابق قانون آیین دادرسی کیفری و قانون مجازات اسلامی، با در نظر گرفتن شرایط زیر، امکان پذیر است:
| قرار ترک تعقیب پیش از صدور کیفرخواست صادر میشود. بنابراین چنانچه مجرمیت متهم احراز شده باشد و کیفرخواست توسط دادستان صادر شده باشد، دیگر امکان تقاضای صدور قرار ترک تعقیب نیست.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید| قرار ترک تعقیب توسط دادستان صادر میشود مگر در مواردی که تحقیقات مقدماتی مربوط به جرم مستقیما در دادگاه آغاز میشود، قاضی رسیدگی کننده قرار ترک تعقیب صادر خواهد نمود. (مانند جرایم جنسی و جرایم تعزیری درجه ۷ و ۸)
| قرار ترک تعقیب صرفا برای جرایم قابل گذشت صادر می شود.
| قرار ترک تعقیب تنها یک بار صادر میشود و صرفا یک بار امکان درخواست تعقیب مجدد متهم تا یک سال پس از صدور قرار ترک تعقیب وجود دارد.
قرار ترک تعقیب چه تفاوتی با گذشت شاکی خصوصی دارد؟
1 همانطور که اشاره شد تا یک سال پس از صدور قرار ترک تعقیب شاکی خصوصی میتواند یک بار درخواست تعقیب مجدد متهم را مطرح کند اما چنانچه شاکی خصوصی گذشت کند دیگر امکان تعقیب کیفری متهم وجود نخواهد داشت.
2 قرار ترک تعقیب صرفا برای جرایم قابل گذشت صادر میشود در حالی که گذشت شاکی خصوصی در تمام جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت امکان پذیر است.
√ با این تفاوت گذشت شاکی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت در جهت تخفیف مجازات است ولی گذشت شاکی و صدور قرار ترک تعقیب در جرایم قابل گذشت سبب توقف رسیدگی به جرم میشود.
3 شاکی خصوصی در هر مرحله از تحقیقات مقدماتی، رسیدگی و تجدید نظرخواهی و اجرای حکم میتواند گذشت کند اما تقاضای صدور قرار ترک تعقیب صرفا قبل از صدور کیفرخواست امکان پذیر است.
نتیجه قرار ترک تعقیب چیست؟
پس از اینکه با درخواست شاکی و توسط دادستان دادسرایی که پرونده کیفری در آنجا در حال تعقیب است، قرار ترک تعقیب صادر شد؛
√ چنانچه متهم در بازداشت باشد آزاد میشود و در صورتی که وثیقه سپرده باشد وثیقه آزاد میشود و در نهایت اگر مالی توقیف شده باشد از آن مال رفع توقیف میشود.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۰-۱۲-۱۴۰۲