معرفی مال به اجرای احکام
هنگامی که شخصی بر اساس حکم دادگاه محکوم به پرداخت مالی به شخص دیگری میشود، می بایست نسبت به تادیه و پرداخت مال اقدام کند
یا با محکوم له (طلبکار) برای پرداخت آن در زمان خاصی یا طی اقساطی توافق کند و یا اینکه جهت اجرای حکم اموال خود را معرفی کند تا از طریق مزایده و فروش آنها محکوم به (بدهی دین) پرداخت گردد.
در ادامه بیشتر به بررسی معرفی مال به اجرای احکام می پردازیم.
توقیف اموال در اجرای احکام
همانطور که گفته شد فرد محکوم علیه (بدهکار) باید ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد و در غیر این صورت محکوم له می تواند تقاضای توقیف اموال و همچنین جلب محکوم علیه را کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در ماده 49 قانون اجرای احکام مدنی نیز در این خصوص مقرر شده است که:
√ در صورتی که محکومعلیه در موعدی که برای اجرای حکم مقرر است مدلول حکم را طوعاً اجرا ننماید یا قراری با محکوم له برای اجرای حکم ندهد و مالی هم معرفی نکند یا مالی از او تامین و توقیف نشده باشد محکوم له می تواند درخواست کند که از اموال محکومعلیه معادل محکوم به توقیف گردد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
شرایط معرفی مال به اجرای احکام
آنچنان که از قانون اجرای احکام مدنی برمیآید پس از ابلاغ اجرائیه و انقضای مهلت قانونی (ده روز) شخصی که حکم به نفع او صادر شده است (طلبکار- محکوم له) تحت شرایط زیر میتواند اموال متعلق به محکوم علیه را برای توقیف معرفی کند، که این شرایط به شرح زیر می باشند:
1 شخص بدهکار یا محکوم علیه قبلا و در مهلت قانونی مورد حکم را اجرا نکرده باشد
2 محکوم له و محکوم علیه بر سر زمان و چگونگی پرداخت محکوم به با هم توافق نکرده باشند
3 محکوم علیه مالی برای پرداخت محکوم به معرفی نکرده باشد و در جریان دادرسی مالی از او توقیف نگردیده باشد
4 محکوم له درخواست توقیف اموال محکوم علیه را مطرح نموده باشد و نوع مال را نیز تعیین نموده باشد
5 آنچه که برای توقیف معرفی میگردد باید مالیت داشته باشد
معرفی مال غیرمنقول به اجرای احکام
چنانچه مالی که برای اجرای حکم معرفی میشود غیرمنقول باشد، مال معرفی شده میبایست به نام محکوم علیه ثبت رسمی شده باشد یا اینکه سابقه تصرف مالکانه بر آن داشته باشد یا اینکه به موجب حکم نهایی دادگاه مالک آن مال غیرمنقول محسوب شود.
√ در قانون اجرای احکام مدنی نیز در این خصوص مقرر شده است که:
اداره ثبت پس از اعلام توقیف در صورتی که ملک به نام محکومعلیه ثبت شده باشد مراتب را در دفتر املاک و اگر ملک در جریان ثبت باشد در دفتر ملک بازداشتی و پرونده ثبتی قید نموده به قسمت اجرا اطلاع میدهد و اگر ملک به نام محکوم علیه نباشد فوراً به قسمت اجرا اعلام می دارد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ توقیف مال غیرمنقول که سابقه ندارد به عنوان مال محکومعلیه وقتی جائز است که محکومعلیه در آن تصرف مالکانه داشته باشد.
و یا محکوم علیه به موجب حکم نهایی مالک شناخته شده باشد. در موردی که حکم بر مالکیت محکومعلیه صادر شده ولی به مرحله نهایی نرسیده باشد توقیف مال مزبور در ازاء بدهی محکومعلیه جایز است ولی ادامه عملیات اجرایی موکول به صدور حکم نهایی است.
نظریه مشورتی در خصوص قابلیت مال برای استیفای محکوم به
به دلالت نظریه شماره 7/94/1032 اداره حقوقی قوه قضاییه:
منظور از معرفی مال برای استیفای محکوم به از آن که توسط محکوم علیه یا کسی دیگر ارائه میشود، آنچنان مالی است که امکان فروش آن و استیفای محکوم به از آن میسر باشد.
چنانچه به تشخیص دادگاه، معرفی خاکی که صرفا به مصرف کارخانجات کاشی سازی میرسد و امکان فروش خاک مذکور به وسیله اجرا احکام یا محکوم له میسر نباشد، با توجه به مقررات ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی، پذیرش خاک مذکور به عنوان مال قابل فروش صحیح نبوده و اجرای احکام میتواند آن را قبول نکند.
وکیل بنیان حقوقی دادحامی بیان می نماید: همانگونه که در ماده 34 ذکر شده، مالی که محکوم علیه برای استیفای محکوم به معرفی میکند، باید استیفا از آن ممکن باشد.
نتیجه این است که اگر مال معرفی شده، قابلیت این را نداشته باشد تا مجکوم به از محل آن استیفا شود، در اینصورت محکوم علیه به وظیفه خود عمل نکرده است.
نمونه لایحه معرفی مال به اجرای احکام توسط محکوم له
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲