اجرت المثل ایام تصرف
اجرت المثل از دو کلمه اجرت و المثل تشکیل شده است که در عرف جامعه اجرت را همان دستمزد یا اجرت عمل می دانند که همین مفهوم در علم حقوق نیز با کمی تغییر وارد شده و همچنین المثل به معنای شبیه و معادل آمده است.
در مجموع اجرت المثل را باید به عوض و اجرت استفاده از مال یا عمل دیگری در حالتی که قراردادی وجود ندارد تعریف کرد، میزان این اجرت با توجه به موارد مشابه عرفی در جامعه با کمک کارشناس تعیین می شود.
در این یادداشت سعی می کنیم مهمترین دعاوی مربوط به اجرت المثل را که در محاکم قضایی شایع است برشمریم و تعریفی ارائه دهیم:
اجرت المثل ایام تصرف
به عنوان مثال وقتی یک ملک چندین مالک دارد یا همین ملک بین چندین ورثه مشترک است در اینصورت یک یا چند نفر از شرکا یا ورثه حق ندارند بدون اجازه یا بدون توافق با دیگر شرکا یا ورثه از ملک استفاده نمایند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
اگر یکی از شرکا یا ورثه، بدون اذن دیگر شرکا از ملک مشترک استفاده نماید، سایر شرکا می توانند به تنهایی یا به طور جمعی، علیه آن شریکی که بدون اجازه دیگر شرکا از مال مشترک استفاده کرده طرح دعوا نمایند. در نتیجه دعوا علیه متصرف (یا متصرفین) مال مشترک طرح می شود. طرح دعوا با درخواست رفع تصرف و تعیین اجرت المثل با تعیین نظر کارشناس انجام می شود.
اجرت المثل ایام تصرف مستاجر ( استفاده خارج از توافق از ملک مورد اجاره )
اجرت المثل ایام تصرف
اجاره قراردادی است که به موجب آن مستاجر از ملک مورد نظر برای مدت معین استفاده می کند و به عبارتی مالک منافع آن ملک می شود. لذا حتما باید مدت در قرارداد اجاره ذکر شود.
اما گاهی پیش می آید با وجود آنکه مدت قرارداد تمام شده است مستاجر همچنان به استفاده از ملک ادامه می دهد. فرضا مدت قرارداد اجاره یک ساله بوده است و بعد از پایان مدت قرارداد، مستاجر همچنان به استفاده از ملک ادامه می دهد.
سوال اینجاست تکلیف اجاره بها در این حالت چگونه است؟!
اگر مستاجر بدون اجازه مالک همچنان به تصرف ادامه دهد و ملک را تحویل مالک ندهد باید اجرت المثل بپردازد حتی اگر از ملک استفاده نکرده باشد. به طور مثال اثاثیه منزل بعد از پایان اجاره همچنان در ملک است اما مستاجر استفاده نکرده باشد در اینصورت باز هم باید اجرت المثل را به مالک بپردازد.
اما اگر استفاده از ملک بعد از پایان مدت اجاره با اجازه مالک ادامه یابد، وقتی باید اجرت المثل بدهد که از ملک استفاده کرده باشد مگر مالک اجازه داده باشد که مستاجر رایگان استفاده نماید.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
حال مالک برای گرفتن اجرت المثل باید به دادگاه مراجعه کند و درخواست تخلیه و تعیین اجرت المثل با تعیبن نظر کارشناس نماید.
اگر مستاجر با اجازه مالک به تصرف ادامه داده باشد اجرت المثل به میزان مبلغی خواهد بود که در قرارداد قبل از انقضا، میان موجر و مستاجر توافق صورت گرفته است.
اجرت المثل مال مشاع
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
اجرت المثل مال مغصوبه در طول ایام غصب
غصب در لغت به معنای به زور ستاندن اموال اشخاص اعم از ملک یا غیر آن است.
اگر ملکی اعم از زمین، خانه، آپارتمان یا مغازه که دارای سند رسمی است در تصرف شخصی غیر از مالک باشد کسی که سند مالکیت به نام اوست، می تواند برای تخلیه ملک، دعوی خلع ید و درخواست اجرت المثل مطرح کند. به هر حال از مال غصبی استفاده شده است و مالک می تواند اجرت این مدت را از شخص غاصب بگیرد که البته مالک باید مقدار این اجرت را با نظر کارشناس درخواست کند.
مالک ملک می تواند به عنوان خواهان ،علیه متصرف که غیرقانونی ملک را تصاحب یا استفاده کرده اقامه دعوی کند و از دادگاه رفع تصرف غیرمجاز غاصب به همراه تحویل ملک و همچنین اجرت المثل ایام تصرف را درخواست کند.
دعوای مطالبه اجرت المثل ملک به دلیل تاخیر و عدم تحویل موضوع قرارداد
در مورد معاملات بین مردم زیاد شنیده می شود که مالک بعد از انعقاد قرارداد و بعد از مکتوب کردن مبایعه نامه، ملک را تحویل نمی دهد که در این موارد خریدار می تواند با طرح دعوایی در این خصوص اجرت المثل این ایام را درخواست کند.
این دعوا از سوی خریدار قابل طرح است و می تواند پرداخت اجرت المثل ایام عدم تسلیم از تاریخ توافق شده تا زمان صدور اجرای حکم را مطالبه نماید.
رای دادگاه مبنی بر شرط مطالبه اجرت المثل ایام تصرف
در خصوص دعوی … به طرفیت … به خواسته مطالبه اجرت المثل ایام تصرف با جلب نظر کارشناس و الزام به فروش مال مشاع یک باب ساختمان دو طبقه واقع در … مستندبه تصویرمصدق قرارداد مورخ … با امعان نظر در محتویات پرونده، موضوع خواسته، مفاد دادخواست تقدیمی، مدارک و مستندات ابرازی، دفاعیات خوانده با توجه به مفاد بیع نامه … و اظهارات طرفین دعوی و نیز اظهارات مطلعین نظر به اینکه درخصوص میزان شراکت و انعقاد قرارداد بین طرفین اختلاف است
خوانده مدعی عدم پرداخت سهم الشراکه بوده و خواهان مدعی پرداخت آن است باتوجه به اینکه مبنای خواسته قرارداد عادی بیع می باشد و برابر ماده 22 قانون ثبت اساسا مالک کسی است که ملک در دفتر املاک به نام وی ثبت شده است و صرف ارائه قرار عادی دلیل بر مالکیت نیست بلکه مدعی باید نسبت به اخذ سند رسمی و ثبوت مالکیت خویش اقدام نماید.
براین اساس صرف نظر از اظهارات طرفین دعوی قابلیت استماع نداشته نسبت به هر دو ادعا به طور کلی ختم دادرسی اعلام مبادرت به صدور قرار عدم استماع دعوی مستند به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی مینماید. قرارصادره حضوری و ظرف بیست روز قابل اعتراض درمحاکم محترم تجدیدنظراستان است.
دادگاه های صالح برای رسیدگی به دعوای مطالبه اجرت المثل
اجرت المثل ایام تصرف
دعوای اجرت المثل استفاده از اموال غیرمنقول مثل زمین و خانه در دادگاهی اقامه می شود که آن ملک در حوزه آن دادگاه قرار گرفته است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
دعوای اجرت المثل نسبت به مال اجاره در موردی که شخص مستاجر پس از منقضی شدن مدت قرارداد از ملک استفاده نموده است با توجه به قانون در دادگاه محلی که ملک قرار دارد قابل طرح می باشد.
در موردی که ملکی بین چند نفر و یا چند ورثه مشترک است این که کدام صالح است بحث های زیادی شده است اما براساس رویه در مورد ورثه، دادگاه محل وقوع ملک برای دعوای بین ورثه حاکم است. در مورد یک ملکی که چند نفر در آن شریک هستند همین رویه حاکم است.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲